Cryptomunten en-activa, ook gekend onder de Engelstalige terminologie cryptocurrency en cryptoassets, zijn uitgegroeid tot een geliefd beleggingsinstrument voor veel beleggers. Denk bijvoorbeeld aan de welgekende Bitcoin of Ethereum coin.
Het volatiele karakter van de munten en de enorme koersschommelingen maken van de cryptomunten een verleidelijke investering, waardoor vele beleggers deze in portefeuille hebben (cryptowallet).
Hoe snel de technologie achter deze nieuwe technologie en het begrip van menig belegger hier de jongste jaren is geëvolueerd, hoe traag en onveranderd de Belgische fiscale wetgeving gebleven is op dit vlak.
Voor de Belgische fiscaliteit van een particulier kan enig inkomen uit cryptomunten/activa nl. potentieel worden belast onder één van de hierna vermelde categorieën:
De belasting van de crypto-inkomsten op basis van één van vermelde belastingcategorieën hangt af van de concrete feiten waarin de crypto-opbrengsten tot stand zijn gekomen.
Hoewel de belastingplichtige snel van oordeel zal zijn dat voor zijn particuliere situatie het gerealiseerde inkomen onbelast mag zijn (normaal beheer privé vermogen), zal het niet verwonderen dat de fiscus in sommige gevallen stelt dat dit inkomen in aanmerking komt voor taxatie.
De soms snelle en speculatieve opbrengsten die gerealiseerd worden met cryptotransacties zullen zeker deel van de verklaring zijn voor de niet vriendelijke fiscale behandeling van cryptoinkomsten door de fiscus. Vermeende speculatie is immers steeds een doorn in het oog van de fiscus.
Ook indien er sprake is van actieve trading, zal er vermoedelijk wel een argument te vinden zijn dat pleit voor (progressieve) taxatie.
Ook eerder ingewikkelde technologische begrippen of transacties, zullen de fiscus aanzetten tot het kwalificeren van de inkomsten als belastbaar inkomen. Men denke bv. aan crypto staking, crypto vesting, crypto mining, crypto pooling, etc.
Ook indien de cryptobeleggingen plaatsvinden via een meer gereguleerd (klassiek) fonds of tracker, zullen dezelfde fiscale vragen zich opwerpen.
Wie dus belegt in cryptomunten of -activa, kan zich dus beter fiscaal informeren.
Daarenboven hebben de Europese lidstaten de uitwisseling van informatie voor cryptomunten en -activa verder opgevoerd ingevolge de zgn. DAC-8 richtlijn (Directive Administrative Coöperation / Bijstandsrichtlijn). DAC-8 regelt de uitwisseling van crypto informatie via de CRS wetgeving (Common Reporting Standard).
Ingevolge deze richtlijn zijn financiële instellingen, cryptoplatformen, dienstverleners/aanbieders/beheerders/bewaarnemers/exploitanten op vlak van cryptoassets, -munten en -platformen (cf. de aanbieders onder de MiCA verordening (Markets-in-Crypto-Assets), etc. verplicht de informatie over de door EU ingezetenen aangehouden (crypto-)rekeningen/activa uit te wisselen met de belastingautoriteiten.
In hoofdzaak treft de uitwisseling van informatie dus de wisselplatformen en cryptohandelaars met oog op een doorgedreven informatieuitwisseling inzake wisseltransacties (cryptoactiva omwisselen tegen klassieke valuta of ingeval van crypto-naar-crypto transacties) en crypto-overdrachten (verplaatsing van de ene naar de andere rekening (wallet/portefeuille)).
De uitgewisselde informatie omvat o.a.: naam, voornaam, adres/verblijf, fiscaal identificatienummer, geboortedatum en-plaats, de details inzake aan- en verkooptransacties en overdrachten per type cryptoactiva tegen klassieke valuta of andere cryptoactiva en retailbetalingstransacties.
Deze EU belastingdienst zal dan vervolgens de verkregen informatie uitwisselen met de belastingdienst van de woonstaat van de EU onderdaan of hiermee zelf aan de slag gaan. Bijgevolg verkrijgt de woonstaat van de EU onderdaan steeds een duidelijk beeld van welke cryptorekeningen en activa deze onderdaan aanhoudt.
De Belgische belastingdienst kan dus perfect op de hoogte worden gesteld van een cryptorekening of crypto activa dat een Belg aanhoudt in bv. België of Luxemburg.
De fiscus komt dus steeds in het bezit van alle informatie over uw crypto-opbrengsten, bezittingen én transacties.
Op het ogenblik dat uw cryptobeleggingen en (vermoede) opbrengsten gekend zijn, is het uiteraard maar de vraag of alle fiscale aspecten correct werden ingeschat en nageleefd.
Ingevolge de ruime graad aan interpretatie van een correcte fiscaliteit m.b.t. cryptoactiva én de uitbreiding van de fiscale transparantie van de cryptobezittingen, kan de belastingplichtige zich aan de nodige discussies verwachten ingeval van fiscale controle.
De fiscus kan immers van oordeel zijn dat de inkomsten behaald uit cryptomunten volledig belast moeten worden aan 33% of zelfs aan de beroepsmatige progressieve tarieven (hoogste tarief 50%).
Wie meent geen belastingen te moeten betalen en nadien hierin gecorrigeerd wordt door de fiscus ingevolge belastingcontrole mag zich niet enkel aan de bijkomende belastingen verwachten maar bovendien ook aan belastingverhogingen (gemiddeld 10/20%) en/of boetes.
Vooraleer er bijgevolg enige vorm van inkomen (of meerwaarde) wordt gerealiseerd ingevolge cryptobezittingen, kan het nuttig zijn om hierover fiscale zekerheid te verkrijgen.
Hierbij kan gedacht worden aan het aanvragen van een voorafgaande beslissing in fiscale zaken (een zgn. ruling) die duidelijk aangeeft hoe u de Belgische belastingwetgeving moet toepassen.
De rulingdienst heeft de laatste jaren een zeer respectabele praktijk opgebouwd inzake de fiscale behandeling van cryptoinkomsten, waarbij in een merendeel van de gevallen zelfs besloten werd tot niet-belastbaar (vrijgesteld) inkomen.
Om de behandeling voor de rulingdienst te uniformiseren én transparant te maken heeft deze dienst zelfs een vragenlijst online gepubliceerd die kan helpen bij de fiscale analyse: https://www.ruling.be/sites/default/files/content/download/files/vragenlijst_cryptomunten_nl_2022.pdf
Voor wat betreft menig crypto-belegger is het aanvragen van een ruling dus zeker geen slechte raad.
Tenslotte, wanneer een belegger zijn cryptocurrency heeft omgezet in klassiek valuta (EUR, USD, …) komt men vaak tot de vaststelling dat financiële instellingen een verhoogde waakzaamheid hebben vooraleer de opbrengsten van de omgezette cryptomunten te aanvaarden op bv. een klassieke bankrekening.
Hierdoor wordt het moeilijk de opbrengsten aan te wenden voor toekomstig gebruik.
Banken zullen veelal een bewijs eisen dat de juiste belastingheffing werd toegepast op de gerealiseerde opbrengsten vooraleer deze te aanvaarden.
Het aanvragen van een ruling, waarin de feiten met de rulingdienst worden geverifieerd en de belastingheffing gezamenlijk wordt doorgenomen, geeft een hoge graad aan zekerheid en comfort voor de financiële instellingen.
Zowel de belegger als de financiële instelling zijn bijgevolg gebaat bij het verkrijgen van een duidelijke beslissing van de rulingdienst.
Taxruling.be helpt u graag verder door in eerste instantie gezamenlijk uw dossier te bespreken.
Na een grondige analyse van de feiten en uw persoonlijke rechtspositie, geven we u een duidelijke conclusie mee van wat onze bevindingen zijn.
Indien de conclusie positief is, kunnen wij voor u een rulingaanvraag voorbereiden die specifiek van toepassing is op uw situatie.
We raden slechts aan een rulingaanvraag in te dienen als dit naar onze inschatting een goede kans op slagen heeft.
Na akkoord kan deze rulingaanvraag officieel worden ingediend en begeleiden wij u van A tot Z in het bekomen van een beslissing m.b.t. uw aanvraag.
Eens de rulingdienst een beslissing genomen heeft, informeren wij u op een volledige en praktische wijze hoe u deze bekomen ruling kan toepassen.
Wens u dit topic te bespreken en/of in welke mate Taxruling.be u kan verder helpen?
Contacteer ons vrijblijvend via de Contact pagina en wij bespreken uw dossier graag verder!
01
02
03