Nederlands (besloten) fonds voor gemene rekening – Belgische fiscale aspecten

Situering

In Nederland heeft het Fonds voor Gemene Rekening (“FGR”) sterk aan populariteit gewonnen. Dergelijke interessante en veelzijdige structuur kent inmiddels al verschillende praktische toepassingen.

Gelet op de open economie van België en zijn uitgebreide markt van vermogensbeheer, is het logisch dat deze structuur ook meer en meer gangbaar wordt op de Belgische markt.

Omdat deze structuur evenwel niet Belgisch is, zitten zowel beheerders/aanbieders van financiële (beleggings-)producten waarin de FGR wordt aangeboden, als Belgische beleggers/potentiële deelnemers met de cruciale vraag hoe dat deze structuur vanuit Belgisch fiscale invalshoek behandeld wordt.

Niet enkel wordt de structuur ingelast voor beleggingsdoeleinden, maar deze wordt eveneens aangewend voor familiale doeleinden (vermogensoverdracht naar volgende generaties – estate planning).

Belgische fiscale behandeling van het fonds voor gemene rekening

Gelet op het feit dat het een Nederlandse structuur betreft, is het logisch dat de Belgische wetgeving nergens uitdrukkelijk voorziet in de fiscale behandeling ervan.

Hoewel wij soortgelijke structuren kennen naar Belgisch recht, bv. een maatschap, is de vraag of één of meerder fiscale eigenschappen dezelfde zijn.

Gelukkig heeft de Belgische rulingdienst reeds in het verleden zich al uitgesproken over de Belgische fiscale behandeling van een in België relevante Besloten Fonds voor Gemene Rekening.

De vragen die hierbij beantwoord zijn, zijn van verschillende aard:

  • Of het FGR ook voor Belgische fiscale doeleinden als fiscaal transparant kan beschouwd worden
  • Indien het FGR fiscaal transparant beschouwd wordt, welke dan de fiscale gevolgtrekkingen hiervan zijn:
    • Zijn uitkeringen, inkopen of exits belastbaar?
    • Worden inkomsten onmiddellijk belast wanneer ontvangen door het fonds?
    • Is er sprake van inkomstenconversie?
    • Hoe wordt de deelnemer belast en hoe met deze zijn fiscale verplichtingen naleven?
    • Hoe worden bronheffingen toegepast en/of verrekend?
    • Kan er aanspraak gemaakt worden op de voordelen van de Moeder-Dochterrichtlijn en/of is er sprake van verdragsgerechtigdheid (dubbelbelastingverdragen)
    • Is er sprake van een meldingsplichtige juridische constructie o.w.v. de Belgische Kaaimantaks-regelgeving?
    • Etc.

Zoals u leest, zijn er verschillende openstaande vragen die relevant zijn voor zowel de aanbieder van de structuur, de bezieler als de deelnemer.

Zoals vaker het geval zit de duivel in de details en is het bijgevolg zaak de Belgische fiscale gevolgen goed te kunnen inschatten.

Ruling aanvragen voor het fonds voor gemene rekening?

Uit ervaring blijkt dat het aanbieden van een beleggingsstructuur of een oplossing voor vermogensoverdracht minder slaagkansen heeft dan in de situatie waarin de Belgische fiscaliteit afgedekt wordt door een voorafgaande beslissing in fiscale zaken (een zgn. ruling). Verschillende potentiële deelnemers vereisen het bestaan van dergelijke ruling vooraleer zij bereid zijn deel te nemen aan het fonds.

Dergelijke beslissing bevestigt de Belgisch fiscale behandeling door de Belgische belastingadministratie, waardoor er geen ruimte meer is voor discussie en men kan focussen op de essentie.

Lees hierna hoe Taxruling.be u kan verder helpen met een rechtszekere oplossing voor het aanbieden van of deelnemen aan een Nederlandse Besloten Fonds voor Gemene Rekening.

Ook voor het Open Fonds voor Gemene Rekening zijn wij graag bereid met u de fiscale analyse te analyseren.

Het proces

01

Wij nemen grondig de tijd om gezamenlijk met u uw rechtspositie te analyseren.

02

In samenspraak bereiden we de rulingaanvraag optimaal voor zodat al uw belangen daarin aan bod komen.

03

Het resultaat van de bekomen beslissing lichten we toe op een pragmatische manier zodat u direct aan de slag kan.