In Nederland heeft het Fonds voor Gemene Rekening (“FGR”) sterk aan populariteit gewonnen. Dergelijke interessante en veelzijdige structuur kent inmiddels al verschillende praktische toepassingen.
Gelet op de open economie van België en zijn uitgebreide markt van vermogensbeheer, is het logisch dat deze structuur ook meer en meer gangbaar wordt op de Belgische markt.
Omdat deze structuur evenwel niet Belgisch is, zitten zowel beheerders/aanbieders van financiële (beleggings-)producten waarin de FGR wordt aangeboden, als Belgische beleggers/potentiële deelnemers met de cruciale vraag hoe dat deze structuur vanuit Belgisch fiscale invalshoek behandeld wordt.
Niet enkel wordt de structuur ingelast voor beleggingsdoeleinden, maar deze wordt eveneens aangewend voor familiale doeleinden (vermogensoverdracht naar volgende generaties – estate planning).
Een Fonds voor Gemene Rekening betreft geen (besloten) vennootschap, noch een commercieel samenwerkingsverband onder de vorm van een vennootschap. Een fonds voor gemene rekening wordt bijgevolg gekwalificeerd als sui generis contract.
Naargelang de mogelijkheden van de vrije overdracht van deelbewijzen in het fonds, betreft het een fonds voor gemene rekening van het open of besloten type.
Een FGR waarin de deelbewijzen niet vrij kunnen worden overgedragen, betreft een FGR van het besloten type en wordt een Besloten Fonds voor Gemene rekening genoemd.
Ingevolge de afwezigheid van een eigen afzonderlijke rechtspersoonlijkheid en gelet op het besloten karakter, wil dit zeggen dat naar Nederlands fiscaal recht, het fonds niet afzonderlijk belast wordt, noch in de vennootschapsbelasting, noch is er sprake van dividendbelasting.
Bijgevolg is er reeds naar Nederlands recht sprake van een fiscaal transparante behandeling. Het fonds wordt hierbij defacto genegeerd voor fiscale doeleinden.
Gelet op het feit dat het een Nederlandse structuur betreft, is het logisch dat de Belgische wetgeving nergens uitdrukkelijk voorziet in de fiscale behandeling ervan.
Hoewel wij soortgelijke structuren kennen naar Belgisch recht, bv. een maatschap, is de vraag of één of meerder fiscale eigenschappen dezelfde zijn.
Gelukkig heeft de Belgische rulingdienst reeds in het verleden zich al uitgesproken over de Belgische fiscale behandeling van een in België relevante Besloten Fonds voor Gemene Rekening.
De vragen die hierbij beantwoord zijn, zijn van verschillende aard:
Zoals u leest, zijn er verschillende openstaande vragen die relevant zijn voor zowel de aanbieder van de structuur, de bezieler als de deelnemer.
Zoals vaker het geval zit de duivel in de details en is het bijgevolg zaak de Belgische fiscale gevolgen goed te kunnen inschatten.
Hoewel een Besloten Fonds voor Gemene Rekening kan aangeboden worden of bestaan in niet gereguleerde context, is het eveneens mogelijk dat het FGR deel uitmaakt van een door een beheerder aangeboden beleggingsstructuur. Hierbij is er sprake van een gereguleerde entiteit, veelal onderworpen aan de (omzettingsbepalingen van) de AIFM-wetgeving (EU Richtlijn 2011/61/EU inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen).
Een FGR aangeboden als gereguleerde entiteit kent een significant andere Belgische fiscale behandeling, waardoor het belangrijk is het onderscheid hier goed te analyseren en te laten bevestigen door de Belgische fiscale rulingdienst.
Ook de beheerder kan eigen Belgische fiscale verplichtingen opgelegd worden.
Wie bijgevolg een Besloten Fonds voor Gemene Rekening wil aanbieden, kan maar beter zijn huiswerk maken.
Uit ervaring blijkt dat het aanbieden van een beleggingsstructuur of een oplossing voor vermogensoverdracht minder slaagkansen heeft dan in de situatie waarin de Belgische fiscaliteit afgedekt wordt door een voorafgaande beslissing in fiscale zaken (een zgn. ruling). Verschillende potentiële deelnemers vereisen het bestaan van dergelijke ruling vooraleer zij bereid zijn deel te nemen aan het fonds.
Dergelijke beslissing bevestigt de Belgisch fiscale behandeling door de Belgische belastingadministratie, waardoor er geen ruimte meer is voor discussie en men kan focussen op de essentie.
Lees hierna hoe Taxruling.be u kan verder helpen met een rechtszekere oplossing voor het aanbieden van of deelnemen aan een Nederlandse Besloten Fonds voor Gemene Rekening.
Ook voor het Open Fonds voor Gemene Rekening zijn wij graag bereid met u de fiscale analyse te analyseren.
Taxruling.be helpt u graag verder door in eerste instantie gezamenlijk uw dossier te bespreken.
Na een grondige analyse van de feiten en uw persoonlijke rechtspositie, geven we u een duidelijke conclusie mee van wat onze bevindingen zijn.
Indien de conclusie positief is, kunnen wij voor u een rulingaanvraag voorbereiden die specifiek van toepassing is op uw situatie.
We raden slechts aan een rulingaanvraag in te dienen als dit naar onze inschatting een goede kans op slagen heeft.
Na akkoord kan deze rulingaanvraag officieel worden ingediend en begeleiden wij u van A tot Z in het bekomen van een beslissing m.b.t. uw aanvraag.
Eens de rulingdienst een beslissing genomen heeft, informeren wij u op een volledige en praktische wijze hoe u deze bekomen ruling kan toepassen.
Wens u dit topic te bespreken en/of in welke mate Taxruling.be u kan verder helpen?
Contacteer ons vrijblijvend via de Contact pagina en wij bespreken uw dossier graag verder!
01
02
03