Dankzij de lage rentestanden, het volatiele beursklimaat en de zoektocht naar superieur rendement, is beleggen in niet-genoteerde aandelen populairder geworden. Een antwoord op deze wens om te investeren in niet-genoteerde aandelen werd gevonden door beleggingen aan te bieden via de Belgische private privak.
De private privak is een gereguleerde alternatieve instelling voor collectieve belegging met rechtspersoonlijkheid (AIFM W. 19 april 2014) met een minimum vereiste van 6 verschillende investeerders met een minimale inleg van 25.000,00 EUR per investeerder, en mag beleggen in niet-genoteerde aandelen en in bepaalde gedefinieerde schuldinstrumenten. De looptijd van het fonds is verplicht beperkt tot 12 + 6 jaar en heeft geen goedkeuring nodig vanwege de Belgische FSMA. Een inschrijving op de lijst van private privaks bij de F.O.D. Financiën is wel noodzakelijk, alsook de AIFM vereisten op niveau van de beheerder.
De aantrekkelijkheid van een beleggingsvehikel is niet enkel afhankelijk van haar beleggingsmogelijkheden en rendementen, maar ook van haar fiscale behandeling.
De Belgische wetgever heeft een performant kader gecreëerd dat voorziet in een fiscaal neutrale behandeling van de private privak als beleggingsproduct. Hierbij wordt voorzien in de voordelen van een collectieve belegging via een afzonderlijke entiteit, doch niet met de nadelen van bv. een dubbele taxatie dewelke doorgaans het gevolg zijn van een extra structuur.
In deze topic bespreken we uitsluitend de fiscaliteit van het fonds en de belegger. Fiscale aspecten gerelateerd aan bv. de carried interest bespreken wij in een andere bijdrage. Andere aspecten, zoals de vennootschapsrechtelijke/financieelrechtelijke voorwaarden kunnen tijdens een vrijblijvend overleg beschikbaar worden gesteld.
Op vlak van de Belgische fiscaliteit kent men grosso modo twee verschijningsvormen van de private privak die elks een eigen fiscaliteit kennen. We refereren hierna naar deze twee varianten als respectievelijk de private privak van de eerste categorie en tweede categorie.
Vanuit de Belgische fiscaliteit is het belangrijk te verzekeren dat de private privak voldoet aan de vereisten terzake en daadwerkelijk fiscaal neutraal is.
Hierbij geven wij een schematische voorstelling weer en vervolgens bespreken wij de fiscale aspecten.
De private privak van de eerste categorie heeft quasi volstrekte fiscale neutraliteit op vlak van de inkomstenbelastingen. De fiscale eigenschappen van de private privak zijn als volgt:
De private privak ondergaat in principe geen eigen belastingen op het inkomen op fondsniveau.
De fiscale neutraliteit van de private privak van de eerste categorie is voorwaardelijk en bekomt men door zich te houden aan de volgende (strikte) beleggingsvereisten:
Voldoet de private privak niet aan deze voorwaarden omdat zij bv. een meer gemengde investeringsstrategie wil nastreven door te beleggen in schuldinstrumenten of zelf leningen uit wil geven aan niet-genoteerde ondernemingen, dan zal deze private privak kwalificeren als private privak van de tweede categorie.
Voor de private privak van de tweede categorie ziet de fiscaliteit er samengevat als volgt uit:
Ook de private privak van de tweede categorie heeft dankzij de ruime vrijstelling van inkomsten afkomstig van aandelen eveneens een aantrekkelijk regime verkregen.
Gelet op een meer flexible beleggingsbeleid kan de tweede categorie zelfs een beter globaal rendement neerzetten dan de private privak van de eerste categorie: hier komt de meerwaarde aan zet van de beheerder!
Of een private privak moet getaxeerd worden als private privak van de eerste of tweede categorie moet op jaarlijkse basis, in functie van de aangifte vennootschapsbelasting, uitgemaakt worden. Belangrijk hierbij is dus goed de voorwaarden te kennen van de beide regimes.
De portfolio vennootschappen kunnen bovendien op een aantrekkelijke basis inkosmten uitkeren aan de private privak op voorwaarde dat er sprake is van 10% deelneming die minimaal 1 jaar aangehouden wordt en/of op basis van de dubbelbelastingverdragen waar de private privak aanspraak op kan maken.
De beheerder van het fonds kan aanspraak maken op een volledige btw vrijstelling voor de geleverde activiteiten.
Hoewel de private privak de voordelen geniet van een fiscaal gunstig regime, is dit vooral bedoeld om ten goede te komen aan de aandeelhouder-investeerder.
Elke belegger kan beleggen in de private privak, zowel natuurlijke als rechtspersonen, Belgisch of buitenlands.
Deze voordelen worden uiteraard enkel verstrekt op voorwaarde dat de fiscale voorwaarden voldaan zijn.
De fiscaliteit op niveau van de investeerder in de private privak kan samengevat worden als volgt.
Een succesvolle aanbieding van een beleggingsproduct gaat hand in hand met zijn fiscale zekerheid.
Beleggers kiezen actief voor het superieure voordeel dat een belastingneutrale belegging met zich kan meebrengen.
Evenwel blijkt uit de praktijk dat veel beleggers het aanwezig zijn van een voorafgaande beslissing in fiscale zaken (een zgn. ruling) noodzakelijk achten alvorens te wensen beleggen.
Taxruling.be kan bijstaan in het bekomen van deze noodzakelijke commerciële toevoeging.
T.a.v. de Belgische investeerders natuurlijke personen of investeerders rechtspersonen (rechtspersonenbelasting):
T.a.v. de Belgische investeerders vennootschappen (vennootschapsbelasting)
T.a.v. buitenlandse investeerders (spaarders niet-inwoners) is er een algemene vrijstelling toepasselijk van roerende voorheffing op enige uitkering door de privak (interim en n.a.v. een exit uit het fonds) m.u.v. het gedeelte dat afkomstig is van Belgische dividenden
Taxruling.be helpt u graag verder door in eerste instantie gezamenlijk uw dossier te bespreken.
Na een grondige analyse van de feiten en uw persoonlijke rechtspositie, geven we u een duidelijke conclusie mee van wat onze bevindingen zijn.
Indien de conclusie positief is, kunnen wij voor u een rulingaanvraag voorbereiden die specifiek van toepassing is op uw situatie.
We raden slechts aan een rulingaanvraag in te dienen als dit naar onze inschatting een goede kans op slagen heeft.
Na akkoord kan deze rulingaanvraag officieel worden ingediend en begeleiden wij u van A tot Z in het bekomen van een beslissing m.b.t. uw aanvraag.
Eens de rulingdienst een beslissing genomen heeft, informeren wij u op een volledige en praktische wijze hoe u deze bekomen ruling kan toepassen.
Wens u dit topic te bespreken en/of in welke mate Taxruling.be u kan verder helpen?
Contacteer ons vrijblijvend via de Contact pagina en wij bespreken uw dossier graag verder!
01
02
03