Op basis van de zgn. Aandelenoptiewet van 26 maart 1999 kunnen op een fiscaal voordelige wijze aandelenopties of warranten toegekend worden via een zgn. Stock option plan en/of incentiveringsplan.
Dit fiscaal gunstregime kan toegepast worden door natuurlijke personen (werknemers, bedrijfsleiders en/of bestuurders) die de opties verwerven ingevolge een uitgeoefende beroepswerkzaamheid voor de vennootschap die de aandelenopties toekent.
Behoudens enkele uitzonderingen valt een aandelenoptie binnen de Aandelenoptiewet indien deze in een schriftelijk en gedateerd aanbod is opgenomen en ten laatste op de zestigste dag na dat aanbod schriftelijk is aanvaard.
Zodra de optie is toegekend, maakt zij deel uit van het privévermogen.
Het voordeel dat behaald wordt door het verkrijgen van de optie wordt forfaitair belast in de personenbelasting, zijnde een percentage op de waarde van de aandelen waarvoor de optie wordt uitgereikt op het moment van de toekenning ervan.
Deze forfaitaire taxatie voor aandelenopties vindt plaats op de volgende wijze:
Het belastbaar forfaitair voordeel wordt dan samengeteld met de overige beroepsinkomsten en is belastbaar in de personenbelasting tegen de progressieve tarieven.
De later gerealiseerde meerwaarde op de aandelen is dan belastingvrij gezien deze wettelijk geacht worden normale verrichtingen van het beheer van een privévermogen te zijn.
Bijgevolg verkrijgt men aandelen tegen een lucratieve belasting, terwijl de latere meerwaarde onbelast kan verzilverd worden.
Ingevolge een verscheidenheid aan mogelijke herstructureringen op niveau van de vennootschap waarop de aandelenopties betrekking hebben, men denke aan bv. een (partiële) splitsing, kan een mogelijk onderdeel van deze herstructurering inhouden dat de aandelenopties worden geherformuleerd zodoende de initiële rechten te vrijwaren.
Dergelijke vrijwaring van de initiële aanspraken uit de aandelenopties wordt al wel eens een roll-over genoemd of wordt bewerkstelling onder werking van een zgn. roll-over clausule.
De roll-over bepaling houdt in dat de uitstaande aandelenopties en/of warranten die initieel betrekking hebben op aandelen van vennootschap X worden omgezet in aandelenopties en/of warranten op aandelen van vennootschap Y.
Omdat er gesleuteld wordt aan het stock option plan, is de vraag of deze op een fiscaal neutrale wijze kan plaatsvinden.
Het basisprincipe houdt immers in dat elke/enige wijziging aan de voorwaarden van de aandelenopties, een nieuwe toekenning veronderstelt waarbij de oude opties worden geacht te zijn ingeruild tegen de nieuwe toegekende opties (Parl. St. Kamer 1998-99, nr. 1912/8, 29).
Wettelijk is er hierover niets geregeld: de Aandelenoptiewet is stilzwijgend.
Gelukkig heeft de rulingdienst sedert jaren een vaste en coherente aanpak uitgewerkt op basis waarvan, onder werking van bepaalde vereisten, een roll-over fiscaal neutraal kan plaatsvinden.
De voornaamste voorwaarde is dat deze economisch neutraal verloopt.
De voorwaarden voor een fiscaal neutrale roll-over zijn als volgt:
Niet van belang is dan dat de identiteit van de betrokken vennootschap waarop de aandelenopties betrekking hebben, dezelfde blijft.
Men mag dus bv. ingevolge een partiële splitsing de aandelenopties ruilen van de dochtervennootschap tegen de nieuwe holdingvennootschap indien dit een loutere identiteitswissel betreft.
De fiscale neutraliteit van de roll-over impliceert:
Erop gelet dat dergelijke herstructureringen vaak een belangrijke potentiële impact kunnen hebben op de persoonlijke fiscale situatie van werknemers en bedrijfsleiders, wordt er vaak zorgvuldig op toegezien dat deze potentiële gevolgtrekking afgedekt worden door een zgn. ruling.
De fiscale zekerheid die hieruit voortkomt zal menig bestuurder op prijs stellen.
Uiteraard kan Taxruling.be u bijstaan in het bekomen van fiscale zekerheid wanneer de aandelenopties zouden worden herbekeken.
Vanzelfsprekend kunnen wij ook bijstaan in een ruling aan te vragen voor de overige fiscale aspecten van de voorgenomen herstructurering.
Taxruling.be helpt u graag verder door in eerste instantie gezamenlijk uw dossier te bespreken.
Na een grondige analyse van de feiten en uw persoonlijke rechtspositie, geven we u een duidelijke conclusie mee van wat onze bevindingen zijn.
Indien de conclusie positief is, kunnen wij voor u een rulingaanvraag voorbereiden die specifiek van toepassing is op uw situatie.
We raden slechts aan een rulingaanvraag in te dienen als dit naar onze inschatting een goede kans op slagen heeft.
Na akkoord kan deze rulingaanvraag officieel worden ingediend en begeleiden wij u van A tot Z in het bekomen van een beslissing m.b.t. uw aanvraag.
Eens de rulingdienst een beslissing genomen heeft, informeren wij u op een volledige en praktische wijze hoe u deze bekomen ruling kan toepassen.
Wens u dit topic te bespreken en/of in welke mate Taxruling.be u kan verder helpen?
Contacteer ons vrijblijvend via de Contact pagina en wij bespreken uw dossier graag verder!
01
02
03