Einde 2016 werd in België het statuut van het Gespecialiseerd Vastgoedbeleggingsfonds (“GVBF”) tot stand gebracht om een antwoord te bieden op de noden van de vastgoedprakijk om te voorzien in een volwaardig alternatief voor de populaire Real Estate Investment Funds (“REIT”).
Hoewel België reeds een variant kende met de Gespecaliseerde Vastgoedvennootschap (“GVV”), wenste de Belgische wetgever te voorzien in een meer flexibel alternatief op vlak van risicodiversificatie en looptijd.
Hoewel de regulatoire vereisten zeker goed gecontroleerd moeten worden, is het fiscale kader zeker niet onbelangrijk. De belegger zal immers slechts geïnteresseerd zijn te beleggen in een GVBF indien dit fiscaal aantrekkelijk is.
Hoewel het GVBF de voordelen geniet van een fiscaal gunstig regime, is dit vooral bedoeld om ten goede te komen aan de aandeelhouder-investeerder.
Elke belegger kan beleggen in de private privak, zowel natuurlijke als rechtspersonen, Belgisch of buitenlands.
Deze voordelen worden uiteraard enkel verstrekt op voorwaarde dat de fiscale voorwaarden voldaan zijn.
Een succesvolle aanbieding van een beleggingsproduct gaat hand in hand met zijn fiscale zekerheid.
Beleggers kiezen actief voor het superieure voordeel dat een belastingneutrale belegging met zich kan meebrengen.
Evenwel blijkt uit de praktijk dat veel beleggers het aanwezig zijn van een voorafgaande beslissing in fiscale zaken (een zgn. ruling) noodzakelijk achten alvorens te wensen beleggen.
Taxruling.be kan bijstaan in het bekomen van deze noodzakelijke commerciële toevoeging.
Vanuit de Belgische fiscaliteit is het dus van belang te verzekeren dat het GVBF voldoet aan de vereisten en daadwerkelijk fiscaal neutraal is.
Deze fiscale neutraliteit op vlak van inkomstenbelastingen bekomt men (o.a.) door het GVBF:
Op vlak van BTW volgt een GVBF in principe het normale regime toepasselijk op elke belastingplichtige. In functie van de activiteiten zal een GVBF dus een vrijgestelde, volledige of gemengde btw-plichtige zijn. Het recht op btw aftrek hangt af van deze analyse. Bijvoorbeeld, indien het GVBF uitsluitend residentieel vastgoed zou verhuren, zou het geen recht hebben op btw aftrek ingevolge deze activiteiten. De diensten verstrekt i.h.k.v. de regulatoire beheerstaken van het GVBF zijn steeds vrijgesteld van btw.
Een vennootschap onder het statuut van GVBF brengen of omgekeerd, heeft bepaalde fiscale gevolgen daar de verschillen tussen het klassieke regime vennootschapsbelasting en het bijzondere regime (artikel 185bis W.I.B. 1992) opgevangen moeten worden. Doorgaans kan dit zonder te veel problemen, indien de zaken goed opgevolg worden.
Andere belastingen die toepasbaar zijn, zijn bv. de jaarlijkse taks op de collectieve beleggingsinstellingen (de zgn. abonnementstaks).
Hoewel het GVBF de voordelen geniet van een fiscaal gunstig regime, is dit vooral bedoeld om ten goede te komen aan de aandeelhouder.
Enkel de in aanmerking komende belegger kan beleggen in het GVBF, hetgeen in de regel rechtspersonen/vennootschappen veronderstelt en niet natuurlijke personen.
Deze voordelen worden uiteraard enkel verstrekt op voorwaarde dat de fiscale voorwaarden voldaan zijn.
De fiscaliteit op niveau van de investeerder in het GVBF kan samengevat worden als volgt:
Taxruling.be helpt u graag verder door in eerste instantie gezamenlijk uw dossier te bespreken.
Na een grondige analyse van de feiten en uw persoonlijke rechtspositie, geven we u een duidelijke conclusie mee van wat onze bevindingen zijn.
Indien de conclusie positief is, kunnen wij voor u een rulingaanvraag voorbereiden die specifiek van toepassing is op uw situatie.
We raden slechts aan een rulingaanvraag in te dienen als dit naar onze inschatting een goede kans op slagen heeft.
Na akkoord kan deze rulingaanvraag officieel worden ingediend en begeleiden wij u van A tot Z in het bekomen van een beslissing m.b.t. uw aanvraag.
Eens de rulingdienst een beslissing genomen heeft, informeren wij u op een volledige en praktische wijze hoe u deze bekomen ruling kan toepassen.
Wens u dit topic te bespreken en/of in welke mate Taxruling.be u kan verder helpen?
Contacteer ons vrijblijvend via de Contact pagina en wij bespreken uw dossier graag verder!
01
02
03