De programmawet van 22 december 2023 heeft op verschillende punten de Belgische regeling “Kaaimantaks” gewijzigd met inwerkingtreding vanaf 1 januari 2024.
Eén van de gewijzigde elementen betreft de gewijzigde benadering van de Belgische regeling Kaaimantaks t.a.v. de Franse Société Civile Immobilière (SCI).
Hierbij staat centraal hoe de Belgische fiscaliteit vanaf heden toegepast moet worden op deze frequent voorkomende structuur.
Onder de vroegere regeling Kaaimantaks kon de Franse SCI genieten van een specifieke uitsluitingsgrond waardoor deze niet als juridische constructie kon beschouwd worden.
De redenering van de uitsluitingsgrond bestond erin de Franse SCI als “hybride vennootschap” te vrijwaren van de bijzondere taxatie regels van de Belgische Kaaimantaks regeling.
De redenering was hier dat genoten inkomsten middels de Franse SCI toch vrij te stellen zouden zijn onder werking van het dubbelbelastingverdrag gesloten tussen Frankrijk en België.
Immers, de Franse SCI, zoals de rechtsvorm doet vermoeden, zal in het merendeel van de gevallen, zoniet steeds, Frans onroerend inkomen genieten waarvoor Frankrijk exclusieve heffingsbevoegdheid heeft.
Deze specifieke uitsluitingsgrond is evenwel opgeheven.
De enige andere uitsluitingsgrond van de Belgische Kaaimantaksregeling waarvoor de Franse SCI “constructie” mogelijk nog in aanmerking kan komen is die van de zgn. 1%-regel.
Als de Franse SCI constructie niet zou voldoen aan deze 1% regel, wordt de regeling Kaaimantaks toepasselijk in hoofde van de Belgische aandeelhouders-natuurlijke personen en veronderstelt dit een verregaande aangifteplicht, met vermelding van het totale vermogen aangehouden in de SCI, maar tevens ook, belastingheffing alsof de SCI niet zou bestaan.
Bovendien zal de toepassing van de Kaaimantaks ook tot gevolg hebben dat de controle- en aanslagtermijn dermate wordt verlengd dat de fiscus 10 jaar lang de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen en desgevallend de belastingplichtige met een bijkomende aanslag/boete te voorzien.
Het Franse onroerend inkomen dreigt op die manier dubbele belasting te ondergaan: naast de Franse belasting, nog eens 30% Belgische roerende voorheffing op het vermeende inkomen dat niet noodzakelijkerwijze uitgekeerd of ontvangen hoeft te zijn door de natuurlijke persoon.
De Belgische belastingplichtige dreigt vooral veel (onnodige?) onzekerheid te moeten verduren.
De 1%-regel toepassen om de kwalificatie van juridische constructie te ontkrachten, betreft evenwel geen sinecure én hoewel sommige adviseurs een jaarlijkse berekening lijken voor te stellen, lijkt dit in de praktijk zeker geen voorkeursscenario; het is veel en dure administratieve rompslomp.
De 1%-regel veronderstelt immers dat de belastbare basis van de SCI berekend wordt alsof het een entiteit betreft onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting. Indien men dit resultaat verkrijgt, moet men nagaan of vervolgens in Frankrijk er daadwerkelijk minsten ten belope van 1% van dit resultaat effectieve belasting werd betaald (rekening houdende met het pro rata aandeelhouderschap van de natuurlijke persoon aandeelhouder). Dit is niet steeds het geval.
Gelet op deze recente wetswijziging lijkt het bijgevolg logisch dat de Belgische belastingplichtige zich de vraag moet stellen of hij:
Wie niet wenst wakker te liggen van de fiscale behandeling van zijn of haar deelname in een Franse SCI, kan overwegen een ruling aan te vragen waarbij de Belgische fiscale aspecten volledig worden afgetoetst.
Deze rulingaanvraag kan zowel gaan over de blijvende participatie in de Franse SCI als over een scenario waar een einde wordt gesteld aan de structuur.
Onzekerheid wordt verholpen door met de Belgische administratie een volledig akkoord te bekomen over de fiscale gevolgen.
Taxruling.be helpt u graag verder met deze oefening door u in eerste instantie duidelijk te adviseren over welke mogelijkheden u heeft.
Vervolgens helpen wij u graag verder met het aanvragen van een ruling zodat u op beide oren kan slapen.
Lees hierna hoe Taxruling.be u kan helpen.
Taxruling.be helpt u graag verder door in eerste instantie gezamenlijk uw dossier te bespreken.
Na een grondige analyse van de feiten en uw persoonlijke rechtspositie, geven we u een duidelijke conclusie mee van wat onze bevindingen zijn.
Indien de conclusie positief is, kunnen wij voor u een rulingaanvraag voorbereiden die specifiek van toepassing is op uw situatie.
We raden slechts aan een rulingaanvraag in te dienen als dit naar onze inschatting een goede kans op slagen heeft.
Na akkoord kan deze rulingaanvraag officieel worden ingediend en begeleiden wij u van A tot Z in het bekomen van een beslissing m.b.t. uw aanvraag.
Eens de rulingdienst een beslissing genomen heeft, informeren wij u op een volledige en praktische wijze hoe u deze bekomen ruling kan toepassen.
Wens u dit topic te bespreken en/of in welke mate Taxruling.be u kan verder helpen?
Contacteer ons vrijblijvend via de Contact pagina en wij bespreken uw dossier graag verder!
01
02
03