Een meerwaarde die een onderneming op een investering realiseert, wordt in principe volledig in één keer belast.
Deze belasting kan zich voordoen op de gerealiseerde meerwaarden m.b.t. de immateriële of materiële vaste activa.
Doordat dergelijke taxatie in verschillende gevallen een serieuze financiële tegenvaller kan uitmaken doordat bv. met de opbrengst een nieuw noodzakelijk bedrijfspand moet betaald worden, heeft de wetgever voorzien in een mogelijkheid tot gespreide taxatie van de meerwaarden.
Deze mogelijkheid wordt voorzien in artikel 47 W.I.B. 1992 (Wetboek Inkomstenbelastingen 1992).
Zodoende zal de belasting verschuldigd op de gerealiseerde meerwaarde in de tijd, a rato van de nieuwe afschrijvingen, gespreid worden zodat er geen effectieve cash-out is op ogenblik van de realisatie.
Het fiscaal regime van de gespreid te belaste meerwaarden kan toegepast worden door natuurlijke personen onderworpen aan de personenbelasting of door vennootschappen onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting.
Ook VZW’s kunnen deze maatregel toepassen als zij onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting.
De gespreide belasting is van toepassing op zowel gedwongen als vrijwillige meerwaarden die tijdens de beroepsuitoefening worden verwezenlijkt op materiële en immateriële vaste activa die ten minste vijf jaar in de onderneming werden gebruikt.
Een vrijwillige meerwaarde wordt bv. gerealiseerd in geval van verkoop. Van een gedwongen meerwaarde is er sprake van zodra de meerwaarde bv. gerealiseerd wordt door een niet zelf gekozen realisatie, bv. in geval van onteigening of een schadegeval.
Belangrijk is dat de meerwaarden betrekking hebben op afschrijfbare/op afgeschreven activa. Immateriële vaste activa komen dus enkel in aanmerking voor gespreide meerwaarde taxatie als er fiscale afschrijvingen voor werden aangenomen.
Dit voordelige fiscale regime kan enkel worden toegepast indien:
De herbelegging moet gebeuren binnen de volgende toepasselijke termijn:
Hoewel er ultiem geen belasting zal uitgespaard worden, zal de gespreide taxatie wel tot gevolg hebben dat er geen onmiddellijke cash-out plaatsvindt.
De vooropgestelde herstructurering, herinvestering, zal dus kunnen plaatsvinden zonder dat er daarbij nagedacht moet worden op vlak van de fiscale kostprijs inkomstenbelastingen.
Indien de herbelegging dus plaatsvindt overeenkomstig alle fiscale voorwaarden, zal de onderneming dus belast worden i.f.v. de afschrijvingen die op de als herbelegging geldende activa worden aangenomen.
Het voordeel betreft een keuzestelsel dat via het formulier 276K in de belastingaangifte moet toegepast worden. Er bestaan bijzondere voorwaarden m.b.t. dit formulier.
Indien er niet tijdig herbelegd zou worden, zal de meerwaarde alsnog volledig als winst belastbaar worden in het belastbare tijdperk waarin de herbeleggingstermijn verstreken is. Deze niet-herbelegging wordt bovendien gesanctioneerd door de nalatigheidsinterest toe te passen op de verschuldigde belastingen te rekenen vanaf de initiële datum waarop de meerwaarde had belast moeten worden.
Een herbelegging moet dus niet enkel tijdig gebeuren, maar logischerwijze ook correct gebeuren.
Zo kunnen er bv. vragen gesteld worden indien er herbeleggingen plaatsvinden waarbij bv. gebruik gemaakt wordt van zakelijke rechten (vruchtgebruik, opstalrecht, erfpacht) en/of waarbij verschillende panden/loten deel uitmaken van de herinvestering of bepaalde herinrichting overwogen wordt als herbelegging. Ook moeten eventuele bijkomende investeringen, zoals verbouwingen aan het pand, afzonderlijk getoetst worden aan de voorwaarden.
De herbelegging en fiscale voorwaarden moeten zorgvuldig worden nagekeken of de administratie zou van oordeel kunnen zijn dat de gunstmaatregel niet genoten kan worden.
In het kader van een herstructurering van de volledige vennootschapsgroep (fusie, (partiële) splitsing, etc.) kan het eveneens nuttig zijn goed uit te maken op wie de herinvesteringsplicht rust zodat artikel 47 W.I.B. 1992 zorgeloos toegepast kan worden.
Taxruling.be helpt u graag verder door in eerste instantie gezamenlijk uw dossier te bespreken.
Na een grondige analyse van de feiten en uw persoonlijke rechtspositie, geven we u een duidelijke conclusie mee van wat onze bevindingen zijn.
Indien de conclusie positief is, kunnen wij voor u een rulingaanvraag voorbereiden die specifiek van toepassing is op uw situatie.
We raden slechts aan een rulingaanvraag in te dienen als dit naar onze inschatting een goede kans op slagen heeft.
Na akkoord kan deze rulingaanvraag officieel worden ingediend en begeleiden wij u van A tot Z in het bekomen van een beslissing m.b.t. uw aanvraag.
Eens de rulingdienst een beslissing genomen heeft, informeren wij u op een volledige en praktische wijze hoe u deze bekomen ruling kan toepassen.
Wens u dit topic te bespreken en/of in welke mate Taxruling.be u kan verder helpen?
Contacteer ons vrijblijvend via de Contact pagina en wij bespreken uw dossier graag verder!
01
02
03