Vereenvoudigde zusterfusie en disproportionele partiële splitsing

Situering

De Europese mobiliteitsrichtlijn werd in 2023 omgezet in België door een aanpassing van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). Hierbij werden een aantal nieuwe reorganisatietechnieken ingevoerd.

Bepaalde van de nieuw geïntroduceerde herstructureringstechnieken betreffen de zgn. vereenvoudigde zusterfusie en de disproportionele partiële splitsing.

Bij de vereenvoudigde zusterfusie is het mogelijk dat twee vennootschappen, zustervennootschappen, van wie de aandelen ressorteren bij één en dezelfde aandeelhouder of in dezelfde verhouding bij meerdere aandeelhouders, kunnen fuseren. De mogelijkheid bestaat dat deze fusie kan plaatsvinden zonder uitgifte van nieuwe aandelen. Dergelijke verrichting wordt dan in de praktijk gekwalificeerd als een “met fusie gelijkgestelde verrichting”.

Ingevolge de nieuwe mogelijkheid van disproportionele partiële splitsing, kan de te splitsen vennootschap zelf overgaan tot een niet evenredige aandelenuitgifte aan bepaalde aandeelhouders.

Hoewel deze nieuwe mogelijkheden zeker nuttig zullen toegepast kunnen worden in de praktijk, blijven ook enkele vragen inzake bv. de fiscale neutraliteit of de concrete uitwerking/toepassing ervan.

Registratierechten (verkooprecht) bij vereenvoudigde zusterfusie

Indien er tevens onroerende goederen in het kader van de vereenvoudigde zusterfusie overgaan op de overnemende vennootschap, zonder uitgifte van nieuwe aandelen, kan er eveneens verwarring ontstaan of de vrijstellingsbepalingen inzake de evenredige rechten van toepassing zijn (artikelen 120, 3e lid W.Reg., artikel 2.9.1.0.3., 3e lid VCF, artikel 2.10.1.0.3, 3e lid VCF en artikel 2.11.1.0.2., 3e lid VCF iuncto artikel 117, §1 W.Reg.).

Immers, indien er geen nieuwe uitgifte van aandelen plaatsvindt, zou de conclusie wel eens kunnen zijn dat er geen sprake is van een “inbreng” zoals bedoeld in vermelde vrijstellingsbepalingen.

Op basis van Cassatierechtspraak uit 2006 zouden vermelde vrijstellingsbepalingen wel degelijk toepassing moeten kunnen genieten.

De praktijk leert alleszins dat de rulingdienst als geen ander goede praktijkervaringen opbouwt door steeds mee – logisch – na te denken over de finaliteit van de beoogde verrichtingen.

Fiscale neutraliteit zou bijgevolg ook te verwachten mogen zijn in geval van vereenvoudigde zusterfusie, zonder uitgifte van nieuwe aandelen.

Disproportionele partiële splitsing


Wat de disproportionele partiële splitsing betreft kunnen er vragen gesteld worden of het daadwerkelijk de bedoeling is dat de aandeelhouders die geen nieuwe aandelen in de partieel gesplitste vennootschap ontvangen, daadwerkelijk aandeelhouder blijven en vervolgens verwateren waardoor de aandelenverdeling in de partieel gesplitste vennootschap zelf wijzigt.

De gevolgtrekking is dan ook dat deze splitsing niet tot gevolg zou hebben dat er een scheiding zou komen tussen de aandeelhouders, wat wel eens de bedoeling kan zijn (zonder beroep te willen doen op de techniek van volledige splitsing).

Tenslotte kan ook stilgestaan worden bij de vermoedelijk aanzienlijke vermogensverschuivingen die kunnen ontstaan ingevolge disproportionele splitsing

Ook hier kan men nadenken voor het aanvragen van een ruling om de zeer praktische aspecten te bevragen en overeenstemming te vinden met de rulingdienst. Zo zal een herstructurering op maat, ook de nodige zekerheid verkrijgen en definitief afgerond beschouwd mogen worden.

Lees hierna hoe de fiscale M&A specialisten van Taxruling.be u kunnen bijstaan in het bekomen van een ruling dewelke uw geplande herstructurering bevestigt.

Het proces

01

Wij nemen grondig de tijd om gezamenlijk met u uw rechtspositie te analyseren.

02

In samenspraak bereiden we de rulingaanvraag optimaal voor zodat al uw belangen daarin aan bod komen.

03

Het resultaat van de bekomen beslissing lichten we toe op een pragmatische manier zodat u direct aan de slag kan.